Damlandslaget inför hemma-EM   no comments

Posted at 9:11 f m in Sport och spel

Om lite drygt två veckor är det dags för avspark i fotbolls-EM för damer. Mästerskapet går som rubriken skvallrar om i Sverige, närmare bestämt i Göteborg, Kalmar, Halmstad, Växjö, Linköping, Norrköping och Stockholm. Mästerskapet sparkas igång den tionde juli och avslutas dryga 2,5 veckor senare, den 28:e juli. Givetvis har damerna stora förhoppningar på att gå långt som möjligt, och drömmen är en final på nationalarenan, Friends arena.

Uppladdning

Damernas uppladdning har hittills sett exemplarisk ut, man har på de tre senaste träningsmatcherna vunnit två och spelat en oavgjord. Den oavgjorda matchen senast var dessutom emot Brasilien med Marta Viera Da Silva, även känd som bara Marta, i spetsen. Marta spelar för närvarande i den allsvenska klubben Tyresö, men gjorde sig ett namn i Sverige under sina år i Umeås IK:s tröja, där hon formligen sprutade in mål och även var utsett till världens bästa fotbollsspelare. Att man spelar oavgjort i en träningsmatch kanske inte säger allt, men det visar att laget står i kapacitet att utmana de lag som för närvarande rankas över Sverige på världsrankingen.

Utmanarna

Nu är det kanske så att Sverige får ses som det utmanande laget till de favorittippade. Men om vi ser till vilka man troligen har att slåss emot när det drar ihop sig till slutspel och utslagsmatcher så är det följande nationer som på förhand kommer bli de svåraste motståndarna:

  • Tyskland – De tyska damerna har vunnit de fem senaste Europamästerskapen. Det säger det mesta egentligen om lagets tyngd och skicklighet, och är såklart även favoriter inför detta mästerskap. Dock något som är värt att notera är att när den tyska truppen presenterades för någon vecka sedan så saknades fem rutinerade spelare, bland annat Babet Peter, Verena Faisst och Kim Kulig. Det innebär att tyskorna mönstrar en yngre trupp än förväntat.
  • England – När England presenterade sin EM-trupp så saknades något överraskande skytteligaledaren i Allsvenskan Jodie Taylor. Förbundskapten Hope Powel har i huvudsak satsat på spelare från den inhemska ligan. I truppen finns till exempel tre unga försvarsspelare som faktiskt inte ens spelat någon A-landskamp ännu.
  • Frankrike – Frankrikes spelartrupp i EM är i stor utsträckning en samling av vår svenska stjärna, Lotta Schelins klubblag, Lyon. Hela tolv spelare från klubben står med i den 23-mannatrupp som tagits ut.

Enligt bettingsajter, så står just nu Tyskland som klara favoriter med bara 2.05 i odds på att de ska ta hem turneringen. Efter dem kommer Frankrike på 4.00 i odds och så Sverige på 4.95. Det är upplagt för en spännande turnering, vill du skaffa biljetter så kan du göra det här.

 

Written by admin on juni 25th, 2013