Hockeyutrustningen och ålder   no comments

Posted at 10:08 f m in Hockey

Hockeyutrustningen spelar en väldigt central roll i hockey och det finns många krav på både tillverkare av utrustning samt spelarna som förväntas använda dem. Här tittar vi närmare på just hockeyutrustningen och varför åldern på utövarna faktiskt spelar en roll.

Utrustningen som används i hockey har en lång och intressant historia. Många blir förvånade när de hör hur länge hockey faktiskt spelades utan några väsentliga skydd överhuvudtaget. Till och med målvakter spelade utan ansiktsskydd under väldigt många år av hockeyns historia.

En mängd tid har lagts ned på forskning, tester och design av den moderna hockeyutrustningen. Och det är något som fortfarande pågår. Målet är att hitta den perfekta balansen mellan skydd och tillgänglighet för spelarna, så de kan prestera till fullo samtidigt som de är så säker vi bara kan göra dem. Tittar man i butiker som Sticksonline och utrustningen man kan köpa idag kan man också se tydliga resultat av detta.

I Sverige är det Svenska Ishockeyförbundet som godkänner den utrustning som används inom svensk hockey. Och inte bara under själva matcherna. Regler för vad spelare har på sig under träning och uppvärmning finns även.

Som nya regler gällande utrustning trädde i kraft i hockey var det ibland fallet att man gjorde speciella undantag. Protester från spelare var mycket troligt en viktig faktor i detta. Vi är idag vana att exempelvis se hockeyspelare använda visir vid varje match. Men enligt reglerna är det endast spelare som är född 1966 eller senare som faktiskt måste bära visir eller heltäckande ansiktsskydd. Det finns även en liknande regel angående tandskydd som gäller alla spelare som är född 1984 eller senare.

Detta är inte bara regler man hittar inom svensk hockey utan även i utländska ligor. I NHL blev det inte tvång på hjälm förrän 1979 och det gällde fortfarande bara spelare som skrev professionella kontrakt innan 1 juni 1979. Sista spelaren att spela utan hjälm var Craig MacTavish och han gjorde det så sent som finalen i säsongen 1996-97.

Written by admin on juli 9th, 2019