Landslagsframgångar under 2000-talet   no comments

Posted at 9:10 f m in Sport och spel

Sverige har många duktiga landslag som nått fina framgångar i de internationella mästerskapen genom åren. Här tänkte vi sammanfatta lite för de framgångar några av våra landslag i några av våra mest folkkära lagsporter presterat hittills under 2000-talet.

Gamla nationalarenan Råsunda

Fotboll herr

Sveriges fotbollslandslag har efter VM-bronset 1994 inte lyckats ta sig till någon final eller medaljmatch i något stort mästerskap. Detta är kanske inte så konstigt eftersom Sverige är ett litet land och fotboll är världens största sport och beräknas spelas av över 240 miljoner människor i över 200 länder. De största framgångarna under 2000-talet var nog i VM 2002 där man gick och vann det som hade kommit att kallas dödens grupp, med Sverige, Argentina, England och Nigeria. Efter många om och men med snurrfinter och stolpträffar så åkte man snöpligt ut mot Senegal i åttondelsfinalen. Det andra var EM 2004 där man gick till kvartsfinal mot Holland. Här blev det förlust efter straffar, men de som såg matchen vet att Sverige var det lag som med råge var närmast segern efter full tid. Utöver 1994, så är troligen det landslag som Sverige mönstrade mellan 2002 och 2006 det bästa vi haft i historien. Att gå så långt i de stora turneringarna är stora framgångar i sig.

Fotboll dam

Under 2000-talet så har det svenska damlandslaget i fotboll pendlat mellan tredje och sjätteplatsen i FIFAs ranking över damlandslag. För närvarande rankas man på femte plats efter USA, Tyskland, Japan och Brasilien. Det innebär alltså att man ständigt är med och slåss när det vankas utslagningsmatcher i mästerskapen. Hittills har man inte vunnit något guld, men så väl under 2000-talet; ett VM-silver och ett VM-brons, samt ett EM-brons.

Ishockey herr

Sveriges ishockeylandslag, Tre Kronor, är ett av våra mest meriterade landslag genom tiderna. Som vi redan skrivit om här så vann man tidigare år 2013 världsmästerskapen, som också hölls på hemmaplan i Globen. Under 2000-talet har man tagit hela nio VM-medaljer varav två guld, tre silver och fyra brons. Dessutom blev man 2006 det första landslaget att vinna både OS- och VM-guld samma år.

Ishockey dam

Damkronorna har under 2000-talet befäst sig som ett av de bästa landslagen i världen. Efter att under mer än ett helt decennium hamna på den så snöpliga fjärdeplatsen, så var det 2002 i Salt Lake City dags att kliva upp på prispallen efter att man i bronsmatchen besegrat Finland med 5-2. År 2006 var det åter dags för en riktig knall signerat damkronorna, då man efter straffar besegrade Kanada i OS-semifinalen – och blev det första icke-Nordamerikanska landslaget att delta i en OS- eller VM-final. Under 2000-talet har laget tagit två VM-brons, och som sagt ett silver och ett brons i OS.

Written by admin on juni 24th, 2013